October 4, 2014

KABELUPUKOM !

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Mesti anda tak pernah dengarkan tajuk macam ni? hehe..Ni bukan nama bom tau dan ni bukan nama seseorang…=) Inilah nama pendek bagi satu perkataan panjang iaitu “KASI BERSIH LU PUNYA KOMPUTER”…Tapi nama ni tak pernah orang guna, cuma masa zaman study dulu, di tempat BroZooL agak glamour nama ni di kalangan budak-budak komputer. Kami sendiri yang namakan teks panjang ni dengan nama ni agar senang nak panggil. Jadi, BroZooL nak kongsi dengan anda sekalian dan glamour kan semula nama ni..hehe. Dengan nama KABELUPUKOM ini, BroZooL ingin memperkenalkan satu perisian yang amat berguna untuk membersihkan segala sampah-sampah di dalam komputer anda termasuk Melajukan Komputer anda. Perisian System Mechanic Professional ini bukan sahaja dapat membersihkan komputer anda, namun berupaya Melajukan Internet, Optimize Hardisk, Defrag RAM dan macam-macam lagi. BroZooL tak nafikan banyak di pasaran sekarang ini perisian-perisian yang seumpama ini, tapi BroZooL lebih suka menggunakan perisian ini yang […]
October 4, 2014

Lumpuhkan Virus Startup !

Tahukah anda bahawa Start-up menjadi tempat terbaik bagi virus untuk berada di dalam komputer anda? Start-up merupakan satu daripada directory di dalam windows yang menempatkan kesemua program yang perlu dimulakan ketika komputer anda hidup. Segala program yang berada di dalam start-up wajib dijalankan oleh Operating System, hanya start-up yang dinyahaktifkan sahaja yang tidak akan dijalankan. Start-up boleh mengandungi apa-apa sahaja program mahupun Welcome Text. Start-up directory kebiasaanya mempunyai 2 kawasan untuk berfungsi, start-up di dalam Registry dan start-up di dalam folder. Untuk mengakses start-up di dalam folder, anda boleh klik Start Menu – All program – Startup (bagi pengguna windows 7). Kemudian, paste sahaja apa-apa fail yang anda ingin letakkan di dalam folder tersebut, fail-fail tadi akan dijalankan oleh Operating System sebaik sahaja komputer anda dihidupkan.   Secara amnya, Windows menggunakan Microsoft  Configure untuk mengubah system start-up. Namun, Microsoft Configure ini cuma akan disable kan start-up anda, tapi bagaimanakah anda […]