Sekadar Hiburan Hujung Minggu !

29 238

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera…

Maharaja Lawak

Ini bukan Maharaja Lawak dan ini bukan Raja Lawak punya cerita tau! BroZooL cuma ingin berkongsi dengan anda sekalian sebuah cerita lawak komputer sebagai selingan dan mengisi masa lapang anda pada hari minggu ni..mari kita hayati bersama…

Ini adalah sebuah kisah benar mengenai Microsoft Word Helpline (bantuan berkenaan Microsoft Word melalui telefon). Seorang pekerja di helpline ini telah diberhentikan. Walaubagaimanapun, pekerja ini telah menyaman Word Perfect atas dakwaan “Memecat tanpa Sebab”. Inilah perbualan telefon pekerja berkenaan yang menyebabkan beliau dipecat :

Microsoft  : Ridge Hall computer assistance; boleh saya bantu anda?
User           : Ya, err, Saya ada masalah dengan Microsoft Word.

Microsoft  : Masalah bagaimana tu encik?
User           : Saya sedang menaip, tiba-tiba semua perkataan tersebut hilang.”

Microsoft  : Hilang?
User           : Ya, ia hilang.

Microsoft  : Hmm. Macam mana monitor anda kelihatan sekarang?
User           : Kosong, tak ada apa-apa.

Microsoft  : Tak ada apa-apa?
User           : Blank, ia tak respon apa-apa bila saya menaip.

Microsoft  : Adakah anda masih didalam Microsoft Word, atau anda telah keluar?
User           : Macam mana saya nak tau?”

Microsoft  : Bolehkah anda nampak C: prompt pada skrin anda?
User           : Apa tu si-perom?

Microsoft  : Tak apalah, boleh tak anda gerak-gerakkan mouse anda di skrin?
User           : Cursor pun tak ada: kan saya dah kata ianya tak memberi sebarang respon bila saya taip.

Microsoft  : Adakah monitor anda ada power indicator?
User           : Monitor tu apa?

Microsoft  : Ianya adalah sebuah alat yang ada skrin padanya dan ianya berbentuk seperti TV. Adakah ianya mempunyai lampu kecil yang menyala bila monitor anda dihidupkan?
User           : Saya tak tahu.

Microsoft  : OK, kalau begitu cuba lihat di belakang monitor anda dan cuba cari socket dimana wayar power anda di pasangkan. Boleh nampak tak?
User           : Rasa-rasanya.

Microsoft  : Bagus. Ikut wayar tersebut hingga ke plug, dan adakah ianya dipasangkan pada soket elektrik di dinding anda.
User           : Yaa, terpasang.

Microsoft  : Masa anda lihat di belakang monitor tadi, perasankah anda ada dua wayar terpasang di belakang monitor anda, bukannya satu?
User           : Iya ke?.

Microsoft  : Sebenarnya ada dua. Sekarang saya nak anda pergi balik ke belakang monitor anda dan cari satu lagi wayar tersebut.
User           : Okay, jumpa dah.

Microsoft  : Cuba ikut wayar tersebut dan beritahu saya samada ianya terpasang dengan ketat di belakang computer anda.
User           : Alamak tak sampai laa.

Microsoft  : Ok… boleh cuba jenguk-jenguk samada ianya terpasang atau tidak?
User           : Tak boleh.

Microsoft  : Tak boleh juga ke jika anda cuba panjat apa-apa seperti kerusi dan tengok kat belakang tu?
User           : Oh, saya tak nampak bukannya sebab angle tak betul, tapi pasal gelap.

Microsoft  : Gelap?
User           : Ya. Lampu pejabat ni terpadam dan satu-satunya sumber cahaya yang saya ada adalah dari cahaya tingkap.

Microsoft  : OK, kalau macam tu hidupkanlah lampu pejabat anda.
User           : Tak boleh.

Microsoft  : Tak boleh? Kenapa?
User           : Sebab kat pejabat saya “blackout”, tak ada elektrik.

Microsoft  : Blackout… tak ada elektrik? Aha, Okay, kita dah dapat penyelesaiannya sekarang. Anda masih mempunyai kotak, manual dan barang-barang pembungkusan semasa komputer ini dihantar?
User           : Ada… saya simpan kat dalam almari.

Microsoft  : Bagus. pergi ambil barang-barang tersebut dan unplug komputer anda. Kemudian bungkuskan sepertimana masa ianya baru-baru sampai dulu. Hantar balik ke kedai dimana anda beli dulu.
User           : Ehh? Ye ke? Macam tu sekali punya teruk ke?

Microsoft  : Iya, rasa-rasanya macam itulah.
User           : Err… okey lah. Nampaknya saya kena buat macam tu lah. Tapi nak cakap apa dengan pekedai tu?

Microsoft  : Beritahu mereka anda terlalu BANGANG untuk memiliki sebuah komputer.

Sumber daripada : LawakJenaka

29 Comments
  1. portal kini says

    wakakaka…

    ni mcm org yg xpndai it tp buat2 pndai…

    lawak2…
    Artikel Terbaru portal kini | Kulit Terlampau Putih, Adira Nafi Ambil Suntikan Atau Pil.My Profile

  2. Tauke Budu says

    sape tak bengang…hahaha….

  3. khairil says

    haha..ada yang bila kita suruh turn-off PC tu ambil kain buat tudung PC..mcm2…

    1. Azizul says

      haha..=)

  4. Chempaka Sari says

    kelakar la tutup PC macam tutup TV je..

    1. Azizul says

      Hehe..tula pasalnya..jangan buat aksi ini tau..=)

  5. khairil says

    hahaha.. bila si buta IT nak pakai komputer mcm ni le jadinya… kat tempat kerja saya dulu ada satu brader ni tak reti pasai bab2 komputer ni … dia baru beli PC utk anak dia…saya tgk dia tutup PC macam tutup TV..aduss..

    1. Azizul says

      Adus..teruk macam tu..confirm cepat rosak pc dia..hehe.
      Tu kira ok g bro,saya pun ada sedara camni,bukan nak kutuk dia tapi yg lawaknya sampai ketuk monitor bila monitor tu terpadam tiba2..hehe

  6. Chempaka Sari says

    bengong tul sape la tu Hahahaha!!!

    1. Azizul says

      Nama dirahsiakan..hehe

  7. esempoi says

    haha..
    sabar jela ek..

  8. Hisyam says

    Hahaha, ada jugak eh macam ni, sabo je la.

  9. wak! says

    hahhaa ne baru Maharaja Lawak!!

  10. zik says

    amboi marah bebenor microsoft tuh…

  11. wazy says

    Hehehehe
    best juga baca lawak ni

  12. Firdaus Kasim says

    haha.. sengal

  13. Ahmad Fikrizaman says

    Lain kali suruh je dia pakai mesin taip..

  14. Affiliate says

    Terlalu tebal nak sebut bangang.. huruf besar tu semua.

  15. riezan says

    hahahaha…ada jugak orang macam tu ehh…

  16. akubiomed says

    Tidak mustahil perkara ini berlaku di dunia nyata kalau yang betul-betul buta IT. Nice 🙂

  17. eastbullet says

    dia ingat macam laptop kot, even tiada eletrik boleh on..

  18. decrewz says

    Ha3.. Nak tergolek Jai baca lawak nih..

  19. Si Ka Lang says

    hahahaa.. sabar je la org camni..

  20. Mr.Kerro says

    ksian pekerja tu xpsal2 kne pecat..bukan slh dia tp slah customer yang bangang..hahaha

  21. sollehahn says

    haha…bangang benor…smpaikan tak tau pc pun mcm lampu, takleh hidup tanpa letrik

  22. akuorgkmpng says

    hahaha… user tu yg bangang..
    kan blackout..

  23. AdaAkuKesah says

    kahkahkah.. microsoft pun bengang dgn dia.. kohkohkoh

    1. Azizul says

      Kalau jadi kat kita camni pun mesti bengangnya..haha

Leave A Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge