Lumpuhkan Virus Startup !

33 667

Tahukah anda bahawa Start-up menjadi tempat terbaik bagi virus untuk berada di dalam komputer anda?

Start-up merupakan satu daripada directory di dalam windows yang menempatkan kesemua program yang perlu dimulakan ketika komputer anda hidup. Segala program yang berada di dalam start-up wajib dijalankan oleh Operating System, hanya start-up yang dinyahaktifkan sahaja yang tidak akan dijalankan. Start-up boleh mengandungi apa-apa sahaja program mahupun Welcome Text.


Start-up directory kebiasaanya mempunyai 2 kawasan untuk berfungsi, start-up di dalam Registry dan start-up di dalam folder. Untuk mengakses start-up di dalam folder, anda boleh klik Start Menu – All program – Startup (bagi pengguna windows 7). Kemudian, paste sahaja apa-apa fail yang anda ingin letakkan di dalam folder tersebut, fail-fail tadi akan dijalankan oleh Operating System sebaik sahaja komputer anda dihidupkan.

 startup

Secara amnya, Windows menggunakan Microsoft  Configure untuk mengubah system start-up. Namun, Microsoft Configure ini cuma akan disable kan start-up anda, tapi bagaimanakah anda ingin nyah-aktif atau buang sesuatu program tersebut daripada start-up tanpa disable kan program tersebut lebih-lebih lagi fail virus di startup?

Dengan menggunakan Anvir Task Manager, anda boleh lumpuhkan virus startup mahupun membuang virus-virus yang berkemungkinan menggunakan komputer anda. Selain itu juga, anda juga boleh memantau program yang mungkin sedang menggunakan internet anda.

Perisian ini juga membolehkan anda membuang semua fail start-up yang anda rasa akan melambatkan sistem anda dan sekaligus akan mempercepatkan login windows anda. Untuk penerangan lebih lanjut, anda boleh layari website ini dan dapatkan Anvir Task Manager.

33 Comments
  1. polo says

    salm bos…..nak tanye mcm mane nak reset printer hp 1006 dan bagaimana nak buat kalo bak buka file mikrosoft office jadi terlalu lambat

    1. Azizul says

      Apa yg saya boleh syorkan untuk microsoft office tu, bro kena uninstall semula dan install balik,mungkin file installation tu dah rosak sebab tu jadi lambat ataupun salah satu cara bro boleh buat, ikut cara yang ditunjukkan di sini – Cara Tingkatkan Prestasi Excel.

      Untuk printer tu saya tak faham maksud bro utk reset. Reset atau uninstall?

      1. polo says

        ok terima kasih bro..yg printer tu abaikan….sy just nak reset defult setting

  2. KhatGrafik says

    Salam, leceh jugak kan windows ni. Banyak kerenahnya. Tapi kalau tak guna, dah jadi keperluan. Windows tu sendiri dah jadi virus dengan menguasai cara penggunaan komputer masyarakat seluruh dunia. Saya lebih suka guna Ubuntu, bebas virus.. tapi sayang sekali banyak applikasi tak support macam windows 🙂

    1. Azizul says

      Wslm, biasalah tu bro..setiap benda ada kelemahan tersendiri..apa yg penting macam mana kita menggunakannya dan mengatasi segala masalah seperti kehidupan kita sendiri sebagai manusia biasa..=)

  3. eddy says

    revo tak boleh ker?

    1. Azizul says

      Revo lebih kepada unistaller bro..kalau guna yg ni lagi bagus…

  4. khairil says

    info yang bagus dan berguna ni…thanks bro for sharing this…

    1. Azizul says

      Sama2..=)

  5. Syarih says

    sy guna Malwarebytes leh buang trojan. ERm…tp sakit ati gak la kalau kena virus jenis nih liat gak nak buang…

    1. Azizul says

      Pakai Malwarebytes ni pun boleh gak bro…

  6. nuriz says

    Saya dah guna smlm, cari punya cari dpt yg full version hehe..memang memuaskan. akhirnya dapat jugak selesaikan masalah lambat startup / boot pc tu ..lega rasanya, dah jadi 35 saat masa boot..seblm ni lambat giler..puas hati..
    tq Azizul, sebab entri psl Anvir ni.

    1. Azizul says

      Sama2..singgah le selalu ek..=)

  7. zik says

    virus yang harus ditentang.. kalau nak puas hati pakai ubuntu jer.. hehe.. tapi tak pernah guna pun..

    1. Azizul says

      Ubuntu bagi yg biasa pakai bolehla bro, tapi bagi beginner, pakai windows biasa dahle..=)

  8. nuriz says

    start up pc saya ambil masa dkt satu minit .sebelm tu dlm 35 saat. mcm ada masalah le, saya skrg pakai kaspersky,
    dah try set balik dan unable semua aplikasi masa nak boot..tapi masih ambil masa lama nak boot windows xp tu.
    kalau try Anvir ni boleh ke di samping guna kaspersky

    1. Azizul says

      Boleh, Anvir ni takkan kacau antivirus yang ada, cuma buang segala program yg menyebabkan startup lambat..

  9. sollehahn says

    selain antivir task manager, boleh gunakan window built-in punya function; msconfig, ataupun guna tune-up utilities

    1. Azizul says

      Betul tu bro, banyak cara dan banyak software yang boleh digunakan untuk benda ni..

  10. Hisyam says

    Bro, saya ada jugak guna tune up utilities yang dapat free masa beli antivirus avira ni, apa beza tune up dengan anvir ni?

    1. Azizul says

      Setiap perisian ada kelebihan dan kelemahan nya masing2..nak guna yang mana terpulang masing-masing…
      Macam Anvir ni lebih kepada startup sahaja manakala Tune up Utilities tu boleh digunakan untuk bermacam-macam kegunaan seperti defragment registry, clean registry dan lain-lain..

  11. Hisyam says

    dah 2 tahun saya pakai avira yang premium. langsung tak de masalah. tapi tahun ni rasanya nak try kaspersky tapi ada kawan cakap kaspersky buat laptop jadi lembap masa nak bukak.

    1. Azizul says

      Bro..software ni bukan antivirus avira tau, tapi Anvir..=)
      Tapi mengenai Kaspersky tu, saya pakai dah lama dah, tak ada masalah rasanya masa loading windows. Mungkin lembab tu disebabkan benda lain bro..

      1. Hisyam says

        la, ingatkan avira antivir, rupanya anvir. hahaha

  12. Mr.Kerro says

    kalu guna satu sopware tuneup utilities lbih kurg je ke?.. aku biasa guna tune up

    1. Azizul says

      Sama je bro..sekarang ni macam-macam program ada..terpulang pada kita yang mana selesa..

  13. AdaAkuKesah says

    sume ni free aa bro.. hehe..best aa

    1. Azizul says

      Free dan berbayar..amik yg free cukupla..=)

  14. Affiliate says

    Walaupun pakai trial version 2o hari. Dapat gak saya kenal pasti ada program tersembunyi dalam startup saya. Terima kasih tuan atas perkongsian ini.

    1. Azizul says

      Bro, jangan amik yang trial version nya..ada yang free dalam tu..

  15. akuorgkmpng says

    tak tahu lgi psal ni..
    nk buat pun fikir jugak ni sbb bro kata kna buang fail yg mgkin mlmbtkn sistem..
    kang trsilap buang,.. hihi..
    klu x buat pun x pa kan.. fobia lgi ni.. huhu..

    1. Azizul says

      Jangan risau bro, bro sendiri boleh perasan file tu boleh buang ke tak…kalau bro tak pasti boleh tanya semula nanti…
      tak buat pun tak per, tapi kalau rasa login windows tu lambat jer, ada la yang tak kena tu…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.