in

Lajukan Blog Dengan Code Mudah !

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera…

Artikel ini adalah sambungan daripada Artikel BroZooL sebelum ini iaitu Lajukan Blog Dengan Plugin Hebat dan Lajukan Blog Tanpa Plugin.

Kali ini BroZooL nak berkongsi lagi salah satu lagi tips baik untuk melajukan blog anda dengan menggunakan code mudah khas untuk pengguna WordPress sahaja. Apa yang perlu anda lakukan adalah cuma copy dan paste code yang BroZooL beri sahaja.

Langkah 1 : Masuk ke laman WP-Admin anda dan buka Menu Appearance – Editor. Klik pada Header.php dan masukkan code di bawah ini pada ruangan kosong di bawah sekali.

<div style=”background-color: white; border: 0px solid #cccccc; height: 0px; overflow: auto; padding: 0px; width: 0px;”>
<?php if(in_category( ‘themes’ )) { ?>  <script type=”text/javascript” src=”<?php bloginfo(‘template_directory’); ?>/js/jquery.nivo.slider.pack.js”>  <script type=”text/javascript”>  $(window).load(function() {      $(‘#slider’).nivoSlider({          effect:’fade’,          animSpeed:500,          pauseTime:5000,          directionNav:false      });  });  </script>  <?php } else {  }  ?>
</div>

Kemudian, klik pada Update File.

Langkah 2 : Seterusnya klik pula pada Footer.php dan masukkan code di bawah ini pada ruangan kosong di bawah sekali.

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js” type=”text/javascript”>// <![CDATA[<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'>// ]]></script>

Kemudian, klik pada Update File.

Senang sahaja kan? Inilah yang BroZooL maksudkan cara untuk lajukan blog dengan code mudah. Cuba lihat hasil di blog anda dan BroZooL pasti blog anda akan loading dengan lebih cepat lagi. Sekiranya anda mendapati loading blog anda makin lambat, sila abaikan Langkah 2 di atas. 

Anda suka Artikel ini? Jangan lupa klik “LIKE dan tinggalkan  komen anda yer..=)

Written by BroZooL

Azizul Azami Ibrahim aka BroZooL mempunyai 19 tahun pengalaman dalam bidang programming yang merangkumi Laravel, Javascript, Kotlin, ASP.Net, HTML, PHP, C#, VB.Net. Pernah bekerja sebagai IT Manager di Petronas selama 6 tahun dan sekarang adalah Usahawan Internet sepenuh masa.

35 Comments

Leave a Reply
    • Yap,bagi yg tahu guna gzip dan sql senangla bro, rasanya nanti nak wat gak pasal gzip dan sql ni kalau berkesempatan..=)

    • InsyaAllah bro..Ada sedikit settings pada blog saya untuk dibuat dahulu sebelum saya masukkan artikel tu..
      Harap bersabar yer bro..thanx singgah di sini..

    • Lain macam, macam mana tu bro? Laju ke slow?
      Banyak lagi cara untuk lajukan blog ni bro…saya pun buat yang mana sempat jer, bila share dengan orang baru saya pun berkesempatan nak setup blog sendiri..hehe..
      Bro cubala dulu code ni pastu update kat sini ek..

    • Boleh juga kalau nak guna bro…sesuai untuk semua yang pakai wordpress…
      Bro cubala tengok apa hasilnya ek…

    • Tak perlu ada javascript atau any plugin nivoslider tu bro, cuma masukkan sahaja code ini di bahagian Header.php.
      Untuk pengetahuan bro, Blog saya pun tak ada nivoSlider gak dan saya pun tak pasang plugin nivoslider..
      Cuma copy dan paste code ni sahaja..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Lajukan Blog Dengan Plugin Hebat