Lajukan Blog Dengan Code Mudah !

35 904

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera…

Artikel ini adalah sambungan daripada Artikel BroZooL sebelum ini iaitu Lajukan Blog Dengan Plugin Hebat dan Lajukan Blog Tanpa Plugin.

Kali ini BroZooL nak berkongsi lagi salah satu lagi tips baik untuk melajukan blog anda dengan menggunakan code mudah khas untuk pengguna WordPress sahaja. Apa yang perlu anda lakukan adalah cuma copy dan paste code yang BroZooL beri sahaja.

Langkah 1 : Masuk ke laman WP-Admin anda dan buka Menu Appearance – Editor. Klik pada Header.php dan masukkan code di bawah ini pada ruangan kosong di bawah sekali.

<div style=”background-color: white; border: 0px solid #cccccc; height: 0px; overflow: auto; padding: 0px; width: 0px;”>
<?php if(in_category( ‘themes’ )) { ?>  <script type=”text/javascript” src=”<?php bloginfo(‘template_directory’); ?>/js/jquery.nivo.slider.pack.js”>  <script type=”text/javascript”>  $(window).load(function() {      $(‘#slider’).nivoSlider({          effect:’fade’,          animSpeed:500,          pauseTime:5000,          directionNav:false      });  });  </script>  <?php } else {  }  ?>
</div>

Kemudian, klik pada Update File.

Langkah 2 : Seterusnya klik pula pada Footer.php dan masukkan code di bawah ini pada ruangan kosong di bawah sekali.

<script src=”https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.4/jquery.min.js” type=”text/javascript”>// <![CDATA[<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'>// ]]></script>

Kemudian, klik pada Update File.

Senang sahaja kan? Inilah yang BroZooL maksudkan cara untuk lajukan blog dengan code mudah. Cuba lihat hasil di blog anda dan BroZooL pasti blog anda akan loading dengan lebih cepat lagi. Sekiranya anda mendapati loading blog anda makin lambat, sila abaikan Langkah 2 di atas. 

Anda suka Artikel ini? Jangan lupa klik “LIKE dan tinggalkan  komen anda yer..=)

35 Comments
  1. naj says

    Mana butang like?

    1. BroZooL says

      Terima kasih kerana tinggalkan komen di sini. Butang like ada di permulaan artikel dan akhir artikel bro naj..=)

  2. zombie404 says

    menarik tips nie, lps ni nak cuba la code kat atas tu..

    1. BroZooL says

      Silakan bro, selamat mencuba =)

  3. Ali Mohamad says

    Terima kasih atas tips ni. Saya nak cuba 🙂
    Artikel Terbaru Ali Mohamad | Untaian Nasihat Imam Shafi’eMy Profile

    1. BroZooL says

      Dengan segala hormatnya dipersilakan cikgu Ali Mohamad..=)

  4. zahidahwahid says

    nak try la…thank for sharing…

    1. Azizul says

      Silalah try..=)

  5. Eichikatsu says

    Bro, minta izin aku post step yg lagi detail pakai code yg ko bg ni 🙂

    1. Azizul says

      Silakan bro..

  6. akubiomed says

    Fail blog boleh ditukar kepada Gzip dan Optimize dengan mengunakan SQL

    1. Azizul says

      Yap,bagi yg tahu guna gzip dan sql senangla bro, rasanya nanti nak wat gak pasal gzip dan sql ni kalau berkesempatan..=)

  7. zik says

    mahu mencuba.. harap2 jadilah …

    1. Azizul says

      Cuba jangan tak cuba bro…
      Kalau ok, tolong update di sini yer..
      thanx

  8. Asyrof EL-Azhary says

    ASsalammualaikum…

    SeGerakanlah PostKan…”Teknik Lajukan Blog Blogspot” ea…

    Tak Sabar Dah Nie…

    Terima Kasih

    1. Azizul says

      InsyaAllah bro..Ada sedikit settings pada blog saya untuk dibuat dahulu sebelum saya masukkan artikel tu..
      Harap bersabar yer bro..thanx singgah di sini..

  9. AdaAkuKesah says

    ada laju lagi? laju sangat ke broz? tapi loading blog broz ni lain macam.. terkejut aku.. kang aku try.. masalah lagi.. kena tanya broz lagi.. hehe

    1. Azizul says

      Lain macam, macam mana tu bro? Laju ke slow?
      Banyak lagi cara untuk lajukan blog ni bro…saya pun buat yang mana sempat jer, bila share dengan orang baru saya pun berkesempatan nak setup blog sendiri..hehe..
      Bro cubala dulu code ni pastu update kat sini ek..

      1. AdaAkuKesah says

        aku dh letak sume kod tu.. nampaknye ada perubahan.. hehe.. positif2.. tq bro

      2. Azizul says

        orait..good

  10. Donny says

    Hi Azizul,
    Menarik..tapi blog saya sesuai ke utk pasang kod ni? tq

    1. Azizul says

      Boleh juga kalau nak guna bro…sesuai untuk semua yang pakai wordpress…
      Bro cubala tengok apa hasilnya ek…

  11. Mr.Kerro says

    eh tmbhn, spoiler yg ko guna ni lawa la..apa nama die eik..hehe

    1. Mr.Kerro says

      tnya lg , nk ltk sblum atau selepas eik??

      1. Azizul says

        Selepas bro..maksudnya dalam Header.php dan Footer.php tu, bro letakkan di bahagian bawah sekali selepas semua code yang ada..

    2. Azizul says

      Hehe..tak per bro..tanya jer..
      Ni plugin Tiny Spoiler, bro leh taip dalam plugin tu jer untuk dapatkannya..
      atau dapatkan di sini..
      http://wordpress.org/extend/plugins/tiny-spoiler/

      1. Mr.Kerro says

        oo tiny spoiler, ok ak crik..thanks! 🙂

    3. Ahmad Fikrizaman says

      easyspoiler

      1. Azizul says

        Bukan easyspoiler bro,saya pakai Tiny Spoiler..=)

      2. AdaAkuKesah says

        Tiny spoiler utk ape broz?

      3. Azizul says

        Tiny spoiler ni untuk merangkum semua benda dalam satu benda, contoh yang saya buat dalam ni, bro kena klik pada BUKA dulu kemudian akan keluar code dalam tu.

        Boleh juga digunakan untuk masukkan gambar dan teks lain dalam tu, jadi dengan adanya tinyn spoiler ni akan kurangkan page loadng.

  12. Mr.Kerro says

    wah2 mkin laju la blog aku pasni..skrg gak aku cuba!!..HEHE THANKS!

    1. Azizul says

      Cuba..jangan tak cuba bro..

  13. Ahmad Fikrizaman says

    Im wondering, kenapa kena load js nivoslider?? Tu kan slider macam slider cuber.. Lagipun takde javascript tu dalam theme aku….????

    1. Azizul says

      Tak perlu ada javascript atau any plugin nivoslider tu bro, cuma masukkan sahaja code ini di bahagian Header.php.
      Untuk pengetahuan bro, Blog saya pun tak ada nivoSlider gak dan saya pun tak pasang plugin nivoslider..
      Cuma copy dan paste code ni sahaja..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.