Jadikan Komputer Laju Hanya dengan Notepad!

70 70

Komputer yang lembab akan menyebabkan kerja-kerja kita menjadi terbantut dan susah untuk meneruskan kerja lebih-lebih lagi yang terlibat dalam kerja-kerja online atau bisnes online. Banyak faktor yang menyebabkan komputer jadi lembab lebih-lebih lagi apabila anda tidak menguruskan komputer anda dengan baik.

Dalam artikel kali ini, BroZooL akan bongkarkan rahsia bagaimana nak jadikan komputer laju hanya dengan notepad dengan menggunakan 3 langkah mudah sahaja. Sebelum itu, cuba anda buka seberapa banyak fail dan folder dalam sekaligus di komputer anda dan lihat kesannya. Cuba langkah-langkah di bawah dan bandingkan perbezaannya.

Cara Nak Jadikan Komputer Laju

 

Langkah 1 : Buka Notepad anda dan taipkan code seperti ini.

Cara Menulis : mystring=(80000000)

jadikan komputer laju hanya dengan notepad

Langkah 2 : Kemudian, simpan fail Notepad ini dengan nama [ram.vbs] dan simpan di Desktop Komputer anda.

jadikan komputer laju hanya dengan notepad

Langkah 3 : Klik 2x pada fail tadi dan alamilah kelajuan Komputer yang anda tidak pernah rasa sebelum ini.

jadikan komputer laju hanya dengan notepad

Teknik ini juga sekaligus telah melajukan proses membuka laman web di internet.  

Cubalah…baru anda tahu ! Sungguh mudah dan senang bukan? Sebar-sebarkan kepada rakan anda dan katakan pada mereka anda telah jadikan komputer laju hanya dengan notepad =)

70 Comments
  1. Akmal says

    Rase nya cara paling pantas sekarang tukar HDD ke SSD.. jauh beza speed dia..

    1. BroZooL says

      Ya betul tu bro Akmal, teknologi dah makin berkembang sekarang..=)

  2. scacuncristina says

    kena try test cuba nie.. skrg nie mmg lappy nie lembab memanjang je kerjanya… banyak sampah sarap kot, guna trik notepad ni dululah untuk sementara nti dah free2 sikit bru buat aktiviti cleaning… hohohoohh..

  3. ejat says

    Bang saya nak tanya. kalau saya cabut wayar ethernet dari modem ke router ofis saya. pastu saya terus masuk wayar ethernet dari pc saya ke modem tersebut tanpa melalui router adakah ia akan reconfigure.. ?

    –hamba yg buta–

  4. Mona says

    Hi, nak tanya ni. Office i guna tplink wireless router. Ada tak cara nak tengok website yang staff kat sini layar? Nak tahu nama website je, kalau boleh dengan masa sekali. I dah log into the router url, system log kat situ I tak faham.

    1. BroZooL says

      Hi Mona, maaf..buat masa ini saya tak mahu dedahkan perkara ini kerana ianya bakal mengganggu privacy orang lain dan pihak syarikat biasanya ada polisi sendiri berdasarkan pengalaman saya bekerja di syarikat swasta dahulu dan kenyataan saya akan menyebabkan saya kena bannned..=)

      1. Mona says

        oh kalau macam tu takpe… tapi perkara ni boss yang suruh cari sbb dia nak monitor staff supaya diorang tak bazir masa…ianya satu project untuk saya… but if you hesitate , takpe… i kan cuba cari penyelesaian…

      2. BroZooL says

        Minta maaf ya, Mona..=)

  5. Alif Razali says

    wow terasa perbezaannya. Hebat Brozool

    1. BroZooL says

      Terima kasih bro Alif, moga bermanfaat…=)

  6. Haris says

    ni nak tanye… bab nk clik tu kan… dia one time ke atau setiap kali on PC kne buat… thx 4 the tip…

    1. Azizul says

      klik tu untuk satu kali sahaja bila berlaku komputer slow. Komputer tgh OK xperlu klik…

  7. Izz says

    tq….icon y save 2 bleh buang or simpan jer…lg 1 nk tnya mcm mna nak hack laptop or pc klu dah lupa password harap dpt bantu

    1. Azizul says

      simpan sahaja icon tu bro untuk kegunaan masa lain..
      untuk lupa pasword tu, insyaAllah saya akan buat satu tutorial lain pasal ni kalau kesempatan..

  8. ming says

    terbaikkk bro !!! memang menjadi la ..

  9. Angah says

    Terbaek!! thanx bro..

  10. aPiP says

    Salam… bro…diharap entri yang akan datang bro boleh tunjukkan tutorial cara untuk letak button like’facebook’ pada setiap post..

    1. Azizul says

      Tak susah bro..boleh pakai plugin ni jer..http://wordpress.org/extend/plugins/facebook-like-and-send-button/

  11. Arya Putra says

    terima kasih bang..
    tips yang sangat2 berguna..

    1. Azizul says

      Sama2 bro..

      1. RIZAL says

        BRO LU MMG PAWER BRO…CUN LA GUA TEST SEMUA TIP LU MMG CUN…GUA EX GRADUAN IT PUN TAK PERNAH TERFIKIR SEMUA NIE

      2. Azizul says

        Thanx bro atas sokongan..singgah di sini selalu ek…

  12. aljempoli says

    apa efeknya kalu klik banyak kali bro?

    1. Azizul says

      Effectnya bro tak akan rasa apa2 perubahan dah selepas itu, klik bila rasa komputer rasa lembab jer bro..

  13. KZI says

    nk tnya skit boleh ..adakah setiap kali nk buka folder …kita mstii klik RAM,VBS

    1. Azizul says

      Bukan macam tu, cuma klik bila terasa komputer agak lembab sahaja dan jangan klik selalu..

  14. Si Ka Lang says

    terima kasih bro atas tips mantop nie. dah cuba buat, ada sikit laju berbanding sebelumnya 😀

    1. Azizul says

      Sama2 bro..=)

  15. semut hitam says

    last comment bln 12 2010? waduh…xsempat btanya kat bro prob pc ni…kalau ada lg bro azizul..sy mau tawu knp laptop sy loading lama sgt bila baru ON…mau bg laju sket boleh x bro?

    1. Azizul says

      Tak per bro..thanx singgah di sini semula..
      Biasa kalau loading lambat maa startup, banyak program yang running dalam satu2 masa tu, jadi bro kena buang mana yg patut untuk startup, cuba bro tengok artikel ini sebagai panduan bro..
      https://azizulazami.com/lumpuhkan-virus-startup/

  16. riezan says

    Salam Bro…

    Saya dah cuba teknik yang bro ajar ni. Memang ada perubahan pada PC saya..Ternyata kepantasannya menakjubkan!! Thanks Bro…

    1. Azizul says

      Sama2..jangan lupa jadi follower saya ek..=)

  17. AdaAkuKesah says

    adoh.. tak jadi..

    1. Azizul says

      apa yang tak jadi bro?

      1. AdaAkuKesah says

        berkesan ke atas semua jenis laptop ke? dh cuba dh ikut step2 ni.. aku test kt netbook wife aku ni.. tak jadi…

      2. Azizul says

        Cara ni tak ada la nak laju gila2 bro..
        bro akan perasan sikit jer perubahan dia…
        Tapi bro masukkan code tu betul2 tak? Pastikan jumlah “0” tu cukup..Kalau tak cukup memang tak jadi..

      3. AdaAkuKesah says

        aku klik 2 x.. nape dia kuar popup ‘can’t find script engine’ bla bla bla.. aku copy paste je yg bro punye code tu..

      4. Azizul says

        Biasa kalau keluar “Can’t find script engine tu disebabkan problem dengan Registry system dan file VBScript.DLL missing..
        Bro kena clearkan dulu benda ni..
        Pergi ke RUN..pastu taip regsvr32 VBScript dan klik OK…
        Kalau berjaya di loading script ni, dia akan tulis succesfull, kalau tak berjaya bro kena clearkan registry dulu pakai Registry Cleaner.

      5. AdaAkuKesah says

        yea.. berjaya.. tq again

      6. Azizul says

        Akhirnya..Bagus2..

      7. AdaAkuKesah says

        [Request] registry cleaner yang terbaik dan percuma.. 🙂

      8. Azizul says

        Boleh jer..nanti saya hantar kat emel bro..ok?

  18. AdaAkuKesah says

    aku tak try lagi.. baru berkesempatan nk buka post ni.. kelam kelibut hari ni.. hehe

  19. Syahzannizam says

    nice page you got here bro.. nak tanye cara ni leh improve kelajuan gaming sekali ker??

    1. Azizul says

      Thank you bro..
      Cara ni bukan untuk lajukan Game bro,cuma untuk kelajuan komputer sahaja..

  20. Pencinta IT says

    da cube jgk..memg best..thx abg azizul…follow jugk la

    1. Azizul says

      sama2..mekasih atas sokongan bro..

  21. Pencinta IT says

    suke2..da try da..n jd follower da..hrp nt ada lg benda gempk

    1. Azizul says

      thanx bro..insyaAllah saya akan bagi lagi banyak yg gempak..

  22. Hashira Yusoff says

    OMG!! berhasil..time kceh byk2 sifuu!! ^__________^

    1. Azizul says

      sama2 Hashira..jangan lupa jadi Followers saya yer..=)

  23. zul says

    kalau saye letak falder ram.vbs kat folder lain boleh tak,,tak membri kesan3 ape3 kt kmpter

    1. Azizul says

      Kalau letak kat folder lain tak akan memberi kesan apa-apa disebabkan ram.vbs running melalui desktop..

  24. daamxlaws says

    Azizul sy nak bertnya cket. cara ni x memberi kesan buruk pada RAM kita ke? bukankah cara ni membuatkan RAM kita bekerja 2 kali ganda?mcm RAM cepat panas ke.hmm sy musykil sungguh la. takot pulak RAM sy nanti rosak.haha

    1. Azizul says

      daamxlaws, jangan musykil2..hehe. Cara ni takkan merosakkan RAM kalau kita menggunakannya dengan cara yg betul, saudara boleh baca lebih lanjut di komen yang saya reply pada cikgu shah di bawah. Cuma,untuk pengetahuan saudara, guna ketika komputer rasa slow sahaja, jgn di klik bnyk kali..

      1. daamxlaws says

        owh mcm tu. tapi setakat ni laptop sy ok ja.xde apa2 masalah.cuma nak buat cara ni kat desktop rumah sy.cuma mempunyai RAM 512 DDR2 saje. elok lah kalau guna trick notepad ni. nanti nak maen game pown x sangkut2.anyway, thanks bro azizul.hehe

  25. fadhilah says

    xjadi pon b.zizul…same jeee….lajunyaaa…bukak website still lambat….cmner nk cepatkan internet…huhu

    1. Azizul says

      dila..jangan salah faham..ni tips untuk lajukan komputer bukan untuk lajukan internet..InsyaAllah abang akan tunjukkan cara untuk lajukan internet di lain masa..

  26. yusma says

    wahhhhhhhhhh………………ko da jadi ahli falaq komputer loph heheheheheheh aku skonggggggggggggggg yobbbbbbbbbbbbbbbbbb

  27. intan says

    oh!sangat menjimatkan..hr tu pernah pakai registry booster la,hape la…tp efek xdela memberangsangkan sgt.

  28. Labanon says

    Wah, kool! 🙂

  29. Shah says

    Wahh, Cikgu Azizul.. memang pantas.. Tapi kalau saya klik 4x adakah ia akan jadi super pantas?

    1. Azizul says

      Cikgu Shah, Terima Kasih kerana menanyakan satu soalan yang penting yang mungkin saya lupa untuk masukkan dalam artikel saya.
      Jadi, untuk semua pembaca yang setia, teknik ini sebenarnya akan menaikkan penggunaan RAM dlm komputer anda. Apabila kt tlh menggunakan komputer dengan kerap, maka RAM kt sedikit banyak akan berkurang . Jadi, ringkasnya, teknik ini sebenarnya akan boost kan RAM kt. Banyak penerangan dari segi teknikal tentang hal ni, tp sebagai peringatan kepada pembaca, anda cuma perlu KLIK SEKALI sudah memadai apabila anda terasa komputer anda terlalu perlahan. Klik banyak kali kemungkinan akan menyebabkan data anda hilang. Tapi,jangan risau, saya telah menggunakan teknik ini lebih daripada 4 tahun dan data saya sentiasa selamat.

      Tips penting daripada saya, untuk keselamatan data anda :
      1. Anda boleh guna komputer anda seperti biasa dan JANGAN klik RAM.vbs ini selagi komputer anda berada dalam keadaan OK.
      2. Sebelum anda SHUTDOWN komputer dan semua program telah ditutup, klik RAM.vbs ini untuk melajukan kembali komputer anda TAPI sekiranya anda rasa komputer anda perlahan sahaja.
      3. Bagi yang mempunyai duit lebih, anda juga boleh membeli dan menambah RAM komputer anda. Tapi, bagi pengguna biasa, anda cuma perlu ikut tips yg saya beri ini sahaja sudah memadai.

      Jangan risau ! Tiada apa-apa yang akan berlaku sekiranya anda ikut tips saya dengan baik dan alamilah sendiri kehebatannya… 🙂

  30. PakarHowTo says

    Terima kasih banyak atas ilmu ni.
    Saya dah cuba, dan ianya memang berkesan.
    TQ TQ

    1. Azizul says

      Terima kasih kembali tuan..blog tuan pun banyak maklumat yg berguna untuk dikongsi..

  31. Hazaruddin says

    Perghhhh…PC kat opis aku dah laju…yeyyyy

  32. Hazaruddin says

    Memang betul la bro…laju dah PC kat opis aku nih…terima kasih atas sharing mende2 gempak camni…teruskan usaha kau…aku yakin dan pasti, kau akan berjaya untuk mencapai apa yang kau idam2kan…amin…

    1. Azizul says

      mekasih Cikgu Hazar…

  33. epa says

    wah, bestnya… saya dh cuba..mmg menakjubkan… terima kasih en. azizul…

    1. Azizul says

      saya cuba bantu yg mana yg boleh..tq epa

Leave A Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge