October 4, 2014

KABELUPUKOM !

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Mesti anda tak pernah dengarkan tajuk macam ni? hehe..Ni bukan nama bom tau dan ni bukan nama seseorang…=) Inilah nama pendek bagi satu perkataan panjang iaitu “KASI BERSIH LU PUNYA KOMPUTER”…Tapi nama ni tak pernah orang guna, cuma masa zaman study dulu, di tempat BroZooL agak glamour nama ni di kalangan budak-budak komputer. Kami sendiri yang namakan teks panjang ni dengan nama ni agar senang nak panggil. Jadi, BroZooL nak kongsi dengan anda sekalian dan glamour kan semula nama ni..hehe. Dengan nama KABELUPUKOM ini, BroZooL ingin memperkenalkan satu perisian yang amat berguna untuk membersihkan segala sampah-sampah di dalam komputer anda termasuk Melajukan Komputer anda. Perisian System Mechanic Professional ini bukan sahaja dapat membersihkan komputer anda, namun berupaya Melajukan Internet, Optimize Hardisk, Defrag RAM dan macam-macam lagi. BroZooL tak nafikan banyak di pasaran sekarang ini perisian-perisian yang seumpama ini, tapi BroZooL lebih suka menggunakan perisian ini yang […]
October 4, 2014

Lumpuhkan Virus Startup !

Tahukah anda bahawa Start-up menjadi tempat terbaik bagi virus untuk berada di dalam komputer anda? Start-up merupakan satu daripada directory di dalam windows yang menempatkan kesemua program yang perlu dimulakan ketika komputer anda hidup. Segala program yang berada di dalam start-up wajib dijalankan oleh Operating System, hanya start-up yang dinyahaktifkan sahaja yang tidak akan dijalankan. Start-up boleh mengandungi apa-apa sahaja program mahupun Welcome Text. Start-up directory kebiasaanya mempunyai 2 kawasan untuk berfungsi, start-up di dalam Registry dan start-up di dalam folder. Untuk mengakses start-up di dalam folder, anda boleh klik Start Menu – All program – Startup (bagi pengguna windows 7). Kemudian, paste sahaja apa-apa fail yang anda ingin letakkan di dalam folder tersebut, fail-fail tadi akan dijalankan oleh Operating System sebaik sahaja komputer anda dihidupkan.   Secara amnya, Windows menggunakan Microsoft  Configure untuk mengubah system start-up. Namun, Microsoft Configure ini cuma akan disable kan start-up anda, tapi bagaimanakah anda […]
October 4, 2014

Bagi Orang Yang Malas Bawa ThumbDrive!

Zaman teknologi ini macam2 perisian percuma yang orang inginkan, memang realiti manusia sukakan benda yang percuma termasuklah BroZooL sendiri..hehe. Salah satu perisian percuma yang berguna bagi orang yang malas bawa thumbdrive ke mana2 ialah DropBox. Secara ringkasnya, DropBox ini adalah satu perisian untuk menyimpan data secara online atau lebih dikenali sebagai Online Storage. Dropbox memudahkan anda untuk memastikan yang semua fail penting ada di mana-mana komputer yang anda guna, tanpa perlu email ataupun bawa thumbdrive.  Contoh macam BroZooL buat kerja di rumah, jadi BroZooL cuma masukkan fail-fail kerja tadi dalam dropbox, jadi di pejabat BroZooL cuma buka DropBox ini dan boleh sambung terus kerja tu sebab memang dia automatik sync dengan folder dalam komputer BroZooL. Anda tak perlukan sambungan internet yang stabil pun boleh, cuma upload dalam folder DropBox di komputer anda dan apabila anda pergi ke tempat yang sambungan internet lebih stabil, DropBox akan automatik mengesan folder2 anda tadi. […]
September 18, 2014
cara nak buat dynamic drop down list dalam excel

Cara Buat Dynamic Drop Down List Dalam Excel

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Lama juga BroZool tak muncul di laman rasmi ini. Kali ini BroZooL sediakan video tutorial ringkas cara buat dynamic drop down list dalam excel. Video ini dihasilkan atas permintaan daripada salah seorang Follower BroZooL di Facebook. Dynamic Drop Down dalam Excel ini berfungsi untuk memudahkan pengasingan data dalam excel dan menjadikan data tersebut lebih kemas serta tersusun. Cara Buat Dynamic Drop Down List dalam Excel Selamat Mencuba..=)
January 19, 2014

Elak VIRUS !!

January 10, 2014

Jadikan Notepad Diari 2014 Anda

January 10, 2014
azizulazami.com

Beza Laman Web WWW dan Tanpa WWW

January 1, 2014
lajukan broadband

Lajukan Broadband Dengan Command Prompt

December 27, 2013
cara nak dapatkan facebook id

Cara Nak Dapatkan Facebook ID Sendiri