Author: BroZooL

KABELUPUKOM !

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.. Mesti anda tak pernah dengarkan tajuk macam ni? hehe..Ni bukan nama bom tau dan ni bukan nama seseorang…=) Inilah nama pendek bagi satu perkataan panjang iaitu “KASI BERSIH LU PUNYA KOMPUTER”…Tapi nama ni tak pernah orang guna, cuma masa zaman study dulu, di tempat BroZooL agak glamour nama ni di kalangan budak-budak komputer. Kami sendiri yang namakan teks panjang ni dengan nama ni agar senang nak panggil. Jadi, BroZooL nak kongsi dengan anda sekalian dan glamour kan semula nama ni..hehe. Dengan nama KABELUPUKOM ini, BroZooL ingin memperkenalkan satu perisian yang amat berguna untuk membersihkan segala...

Read More

Lumpuhkan Virus Startup !

Tahukah anda bahawa Start-up menjadi tempat terbaik bagi virus untuk berada di dalam komputer anda? Start-up merupakan satu daripada directory di dalam windows yang menempatkan kesemua program yang perlu dimulakan ketika komputer anda hidup. Segala program yang berada di dalam start-up wajib dijalankan oleh Operating System, hanya start-up yang dinyahaktifkan sahaja yang tidak akan dijalankan. Start-up boleh mengandungi apa-apa sahaja program mahupun Welcome Text. Start-up directory kebiasaanya mempunyai 2 kawasan untuk berfungsi, start-up di dalam Registry dan start-up di dalam folder. Untuk mengakses start-up di dalam folder, anda boleh klik Start Menu – All program – Startup (bagi pengguna...

Read More

Bagi Orang Yang Malas Bawa ThumbDrive!

Zaman teknologi ini macam2 perisian percuma yang orang inginkan, memang realiti manusia sukakan benda yang percuma termasuklah BroZooL sendiri..hehe. Salah satu perisian percuma yang berguna bagi orang yang malas bawa thumbdrive ke mana2 ialah DropBox. Secara ringkasnya, DropBox ini adalah satu perisian untuk menyimpan data secara online atau lebih dikenali sebagai Online Storage. Dropbox memudahkan anda untuk memastikan yang semua fail penting ada di mana-mana komputer yang anda guna, tanpa perlu email ataupun bawa thumbdrive.  Contoh macam BroZooL buat kerja di rumah, jadi BroZooL cuma masukkan fail-fail kerja tadi dalam dropbox, jadi di pejabat BroZooL cuma buka DropBox ini...

Read More

Cara Buat Dynamic Drop Down List Dalam Excel

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, Lama juga BroZool tak muncul di laman rasmi ini. Kali ini BroZooL sediakan video tutorial ringkas cara buat dynamic drop down list dalam excel. Video ini dihasilkan atas permintaan daripada salah seorang Follower BroZooL di Facebook. Dynamic Drop Down dalam Excel ini berfungsi untuk memudahkan pengasingan data dalam excel dan menjadikan data tersebut lebih kemas serta tersusun. Cara Buat Dynamic Drop Down List dalam Excel Selamat...

Read More

Elak VIRUS !!

Cegah Sebelum Kena !   Ramai yang tak tahu perkara ini dan ramai yang amik mudah hal ini. Di mana selalunya datang VIRUS di Komputer anda ? Apabila VIRUS wujud di Komputer anda, nak buat kerja pun tak senangkan? Jadi, cegah sebelum kena ! Artikel kali ini BroZooL akan tunjukkan 2 langkah mudah untuk anda mengelak daripada terkena serangan VIRUS dan juga tips tambahan untuk anda menyimpan data anda dengan selamat. Biasanya VIRUS yang datang kebanyakannya daripada Pen Drive atau Thumb Drive anda. Dengan langkah yang BrozooL tunjukkan ini, anda tidak perlu Antivirus pun boleh selamatkan komputer anda daripada...

Read More

Your Cart

Download Percuma


4 TEKNIK SEO INI BAKAL MENGGEGARKAN JUALAN ANDA!